miercuri, 20 noiembrie 2013

Rosia Montana I

Sa reluam un pic... Pe 26.10.2013 am "vizitat"... Rosia Poieni - exploatarea si ... Iazul. Pe seara, am ajuns intr-o alta "zona de vis" : Rosia Montana. Am incercat sa dormim la una dintre putinele pensiuni... nimic, totul ocupat !!!

Prin PCR ( = Pile, Cunostinte si Relatii ) am dibuit o pensiune in Abrud, care a confirmat ca ne primeste : Pensiunea Detunatele. Tot respectul... camere curate, oameni primitori, zona linistita. Recomand cu caldura Pensiunea Detunatele pentru cei care vor sa vada cu ochii lor... Rosia Montana.

Dupa o mini-bombita (ness cu miere) bauta dis-de-dimineata, am plecat destul de devreme din Abrud spre Rosia Montana. Chiar la iesirea din Abrud ne "astepta" halda de steril ecologizata pe care pasteau caii si vacile... Oricum, frumoasa "lucrare" a Statului Roman, semn ca am avut si inca avem... ingineri. Am oprit, Pilotul s-a dat jos din masina sa fotografieze.

Peste tot, de-a lungul drumului, vezi "semnele" exploatarii de la Rosia Montana : halde de steril, estacade care sustineau conducte prin care era pompat "melanjul" de steril cu apa, diverse alte "vestigii" miniere... Dar trebuie stiut : NU S-AU EXPLOATAT DECAT 160 m dintr-un SINGUR MUNTE... din cei 4 (PATRU ) pe care vor sa-i exploateze COMPLET, adica sa-i RADA !!! ce-i de la RMGC !!! Cu voia ... statului roman.

Oricum, lucrarea de ecologizare, facuta de Statul Roman este impresionanta. Semn ca se poate...

Iesim din Abrud si ne indreptam catre derivatia spre Rosia Montana. In afara de paraul Foies care iti arata apele rosii, nimic nu tradeaza "dezastrul"... Totul pare nou, pare "refacut", aproape "electoral" : pancarde cu "... Mineritul" sub toate formele, porti de lemn, reclame la "sindicat"... nu-ti vine sa crezi ce de activitate sociala este in Rosia Montana. Oamenii vor sa munceasca si nu sunt lasati...

Intri pe drumul catre Rosia Montana si treci pe sub o poarta... maramuresana. "Bine ai venit...", "Bine ati venit...", "Rosia Montana - localitate Miniera", afise te intampina la tot pasul. Zici ca esti in toiul unei campanii... electorale... "Noi am facut...", "Noi am dres..."... noi adica RMGC... zici ca RMGC este in tot si in toate in ceea ce priveste Rosia Montana, unde se exploateaza aur de ... 2000 de ani !!!

La intrarea in Rosia Montana te intampina pe dreapta... o statie pilot... tineti-va bine ... O statie PILOT de curatare ??? ( ce inseamna ... "curatare" ??? ) a apelor acide. Adica "curata" o cescuta de apa pe ora, semn ca se poate. Si noi, cei care mai stim cate ceva... stim ca se poate. Numai sa se vrea...

Statia pilot, cu tot cu gard, incape, bineinteles demontata, intr-un tir... O mare investitie. Reiterez : semn ca se poate... Dar nu uitati : statia pilot "curata" apele acide, nu le reduce "aciditatea", nu le "epureaza". Pesemne ca le "albeste". Sa fie apa... "curata si transparenta"... asa, ca apa. Citez din RMGC : "Primul pas pentru rezolvarea poluarii istorice din Rosia Montana"... 

Cand intri in Rosia Montana te impresioneaza 2 lucruri : primul, normal, conform istoriei zonei, este multitudinea turlelor de biserici, oamenii din mina se rugau ca sa traiasca... ; al doilea, anormal, este multitudinea de bannere electorale... "credeti in RMGC... ", "rugati-va la RMGC...", "... suntem buni...", "... vrem sa dezvoltam...", " va va fi bine cu noi..." si alte "slogane", ca sloganuri nu pot sa le spun.

Harti peste harti... Drumul aurului, case CUMPARATE si renovate, case NE-CUMPARATE si ne-renovate, doar sprijinite si... doar in proiect, totul te ameteste. Zici ca nu esti in Romania, intr-un satuc sau o comuna. Esti in alta parte... Case cu numere, mai ceva ca numerele de la Posta, cu inscriptii... " pe asta am cumparat-o si am refacut-o", ..."pe asta n-am cumparat-o dar am introdus-o in Programul de Reabilitare "... Care program, ca eu nu stiu despre el ??? Zici ca esti in alta lume... Nimic nu pare firesc. Nimic nu mai este "normal".

Toate sloganele sunt dublate de o alta sintagma : "locuri de munca"... Zici ca acolo s-a nascut capitalismul infratit cu socialismul... Toata lumea sa munceasca, pe bani, "noi" ( = RMGC ) le dam locuri de munca... voi ( Statul Roman ) nu ati fost in stare,... "Noi vrem sa muncim " Care "noi" ? Eu  am vazut cativa batrani si cateva "gagici" in Rosia Montana. Intr-o zi intreaga... OK, nu am stat... destul !!!

Peste tot sunt "gauri de mina" = intrari... am evitat sa "exploram" asa ceva... am "tras" o tura prin localitate, dupa care ne-am intors cuminti la "ROSIAMIN S.A", cei care au exploatat cei 160 m de munte si au ecologizat halda de la intrarea in Abrud. Si tot ei sunt cei care NU SUNT AMINTITI in "pliantele" RMGC - ului !!! Si nici galeriile romane nu sunt amintite !!! "O fi bine ??? "... citat din memorie.

Acum ... sa vedem cum este "pe-acolo"...

Prima data, niste imagini cu pensiunea Detunatele, de la iesirea din Abrud ...


O pensiune cocheta care ofera conditii "corecte" de cazare


Din "Detunatele" ajungi in 1/2 ore in Rosia Montana


Drumul din Abrud pana in Rosia Montana trece pe langa halda enorma de steril, lucrarea "ecologizata" a Statului Roman

Imagini din Abrud...


Abrud...


Abrud...


Harta turistica intr-o zona de poveste... "horor"





Proiecte... pe bani europeni


Biserica din 1787...




Iesirea din Abrud...



Estacade... "vestigii" ale mineritului...


Halda de steril, ecologizata de Statul Roman














Ne continuam drumul pe langa halda de steril...



Iesirea din Abrud... In drum spre Rosia Montana.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu